La ce este util un certificat energetic?

Pentru casa

Ca si proprietar de casa sau de afacere, ultimul lucru la care va ganditi cand vreti sa vindeti sau sa va inchiriati proprietatea este un certificat energetic. Dupa toate aspectele la care trebuie sa va ganditi (agenti imobiliari, contracte de inchiriere, chirii si multe altele), chiar e nevoie sa va procurati acest act?

Raspunsul simplu la aceasta intrebare este: ”Daca inchiriati sau vindeti o casa sau imobil comercial – atunci DA”. Guvernul a introdus aceasta cerinta in legislatie, ceea ce face ilegala vanzarea sau inchirierea unui imobil fara furnizarea catre potentialii chiriasi sau cumparatori a acestui act. Aceasta lege se aplica tuturor cladirilor inchiriate sau vandute din Romania, incepand cu data de 20 iulie 2013.

Ati spune ca asta e o impunere pe timpul dvs, dar de fapt un certificat de performanta energetica este o investitie foarte importanta si utila. Ar putea chiar sa fie o modalitate de a face mai multi bani de pe urma proprietatii dvs (chirie mai mare sau pret mai bun de vanzare).

Certificatul pentru proprietari de case

Acest document va arata potentialilor cumparatori care este clasa de energie a casei dvs. Aceasta poate varia de la “A” pana la “G”(cea mai eficienta pana la cea mai putin eficienta). Aceasta informatie poate fi utilizata de cumparatori sa calculeze care ar fi posibilele facturi la energie. De asemenea, le va permite sa ia in considerare care ar fi urmatoarele lucrari de intretinere ale case. Spre exemplu, daca vor avea nevoie de usi si ferestre noi.

Daca sunteti un proprietar de casa ce doreste inchirierea imobilului, chiriasii vor lua in considerare costurile aferente locuirii pe proprietatea dvs, si daca au o casa calduroasa si confortabila. Aceste certificate energetice sunt unelte esentiale pentru cei ce doresc sa compare si sa judece fiecare casa la care privesc.

O clasa energetica buna a casei dvs va va aduce un potential mai mare de vanzare la pret bun sau o chirie mai mare, daca doriti doar sa inchiriati. Cel putin nu veti avea probleme in gasirea unui comparator sau chirias. Agentii imobiliari vor folosi un certificat in avantajul lor -accentuand valoarea proprietatii cu acest act.

Certificatul pentru cladiri cu destinatie comerciale

Inca odata, chiria pe care o cereti ,sau pretul de vanzare pe care il veti primi depind de clasa de energie a cladirii. Pentru afaceri este foarte important, intrucat o clasa energetica scazuta poate avea un impact enorm asupra facturilor, cum ar fi cea la incalzire. Proprietarii de afaceri trebuie sa stie daca vor fi costuri suplimentare asociate cladirii ce pot avea impact asupra profitului companiei.

Este evident ca detinerea unui certificat energetic este foarte importanta – nu doar o cerinta legala. El va permite fie sa inchiriati sau sa va vindeti proprietatea, dar va avea si potentialul sa imbunatateasca pretul de vanzare sau cel de inchiriere. Aceasta din urma este sigur o situatie de castig!

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru casa
Ce este un motocultor si la ce foloseste?

Un motocultor este o masina agricola mica si puternica, proiectata pentru lucrarile de prelucrare a solului in gradini sau mici suprafete agricole. Acesta este echipat cu un motor intern, de obicei cu benzina sau motorina, si un ansamblu de unelte sau accesorii care permit lucrul eficient cu solul. Motocultorul poate …

Pentru casa
Informatii utile despre centrala termica

In ce situatii trebuie facuta mentenanta In cele mai multe cazuri, este indicat sa faci mentenanta centralei termice inaintea sezonului rece, asa incat aceasta sa functioneze corespunzator pe timpul iernii. Cu toate acestea, atunci cand observi ca centrala nu mai este performanta, poti face interventia si pe durata iernii. Trebuie …

Pentru casa
Cum se recunoaste un electrician autorizat ANRE?

In cazul in care in trecut ai lucrat cu electricieni neautorizati, stii deja la ce riscuri te supui. Lucrarile sunt facute prost si in graba, iar orice reparatie produce si mai multe daune. Acestea fiind spuse, data viitoare cand alegi un electrician, ar trebui sa optezi pentru unul autorizat ANRE, …