Inchirierile auto si asigurarile – Cum e mai bine?

Mereu informat

Cei mai multi dintre noi s-au gasit macar o data in fata unui ghiseu al unei firme ce ofera masini de inchiriat, incercand sa aleaga una din asigurarile care de multe ori costa probabil mai mult decat inchirierea propriu-zisa a masinii. Inainte de a lua o decizie si de a ajunge la firma de rent-a-car, este bine sa fi cat mai informat pentru a nu te trezi intr-o situatie neplacuta in care asigurarea nu include despagubiri sau pretul este mult mai mare fata de oferta initiala.

Desi nu este un secret ca asigurarile achizitionate direct de la ghiseul firmei de inchirieri auto sunt mai scumpe, pretul lor este justificat. In cazul unui accident, daca ai optat pentru o asigurare totala full CASCO, firma de inchirieri auto va acoperi toate costurile pentru reparatii daca se dovedeste ca masina nu a fost condusa nechibzuit sau de catre un sofer neautorizat. Este mult mai comod sa te gandesti ca la sfarsitul perioadei vei inapoia cheile masinii fara sa fie nevoie sa iti faci griji pentru eventualele documente pe care trebuie sa le completezi si sa le trimiti tertilor in cazul in care ai fost implicat intr-un incident.

Daca alegi asigurarea totala full casco, poti evita raspunderea in caz de accident sau orice alt incident, cu conditia sa nu fi gasit vinovat de neglijenta grava. Se pot acoperi costurile provocate in urma pierderii autoturismului, taxe administrative, costuri de remorcare sau alte costuri de inregistrare a masinii. Aceasta asigurare este optionala in majoritatea tarilor, dar in unele, ea este obligatorie si este inclusa in costurile de baza ale inchirierii. Pretul pentru o asigurare totala full casco difera in functie de companie si de masina aleasa. Majoritatea companiilor de asigurari practica un sistem de franciza pentru politele casco. Aceasta reprezinta partea din despagubire suportata de asigurat sau, cu alte cuvinte, ceea ce nu despagubeste asiguratorul.

Francizele pot fi aplicate sub forma de suma fixa, sau ca procent din despagubire, defalcat pentru toate riscurile (furt total, dauna totala, furt partial sau dauna partiala). Daca vrei un serviciu de inchirieri auto de calitate, trebuie sa fi pregatit sa platesti corespunzator. Daca asigurarea full casco este prea scumpa se pot lua in considerare si alte optiuni.

Toti proprietarii de vehicule, persoane fizice ori juridice, trebuie obligatoriu sa incheie o asigurare RCA si sa plateasca prima de asigurare aferenta. Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba. De cele mai multe ori, daunele acoperite de RCA se suprapun cu cele acoperite de firma de inchirieri auto prin asigurarea CASCO.

Asigurarea de viata sau polita de asigurare de sanatate poate acoperi o parte din situatiile acoperite de o asigurare casco. Asigurarea de bunuri personale plateste pentru bunurile pierdute sau furate din masina inchiriata. Majoritatea politelor de asigurare pentru masinile personale nu acopera o astfel de situatie. Asigurarea de raspundere personala este un alt tip obisnuit de asigurare pentru masinile inchiriate. Acea clauza privind daunele provocate de coliziuni acopera doar daunele suferite de masina inchiriata, nu si cele pe care le sufera celelalte masini implicate in accident, si ar putea acoperi chiar si soferul in cazul in care el sau ea este implicat intr-un accident cu un sofer care nu are asigurare.

Cand te afli in fata agentului de de la firma de rent-a-car de la aeroport, nu e cel mai indicat moment sa te gandesti la genul de asigurare de care ai nevoie. Cel mai indicat este sa afli din timp ce daune sunt deja acoperite de asigurarea personala, si daca ai cu adevarat nevoie de asigurare totala. Nu toate politele de asigurare sunt la fel. Daca vrei sa stai linistit cand apelezi la servicii de inchirieri auto, trebuie sa platesti pretul corespunzator.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mereu informat
Care e treaba cu regimul hotelier in Romania?

Un fenomen care s-a raspandit foarte mult  in ultima vreme in Romania este si foarte profitabil. Este vorba despre inchirierea de apartamente sau garsoniere in regim hotelier. Vorbim despre o afacere avantajoasa atat pentru proprietarii locuintelor, cat si pentru clienti. Statiunile si marile orase, precum Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Constanta, …

Mereu informat
Două extensii utile pentru Feedly

Per ansamblu sunt mulțumit de Feedly, cu care l-am înlocuit pe răposatul Google Reader. Dar sunt vreo două extensii care-l pot face și mai bun. FullyFeedly încarcă tot conținut unui post, chiar dacă feed-ul este parțial. Nu o face automat, din păcate, trebuie să apeși un buton sau de două …

Mereu informat
Perfectionati-va stilul de conducere

Depasirea altor vehicule In conditii normale nu ar trebui sa depasiti alte vehicule decat pe partea dreapta. Dar exista patru exceptii de la aceasta regula: Daca vehiculul din fata dumneavoastra doreste sa schimbe directia de deplasare spre dreapta si semnalizeaza acest lucru, il puteti depasi in siguranta pe partea stanga …