Ghidul amatorului pentru cumpararea unui teren
- By : Cristina
- Category : Afaceristi
Cumpararea unui teren poate fi mult mai romantica decat cumpararea caramizilor si a mortarului. Va simtiti ca si cum ati dobandi propria dumneavoastra parte, oricat de mica ar fi, de pe Planeta Pamant.
Si, desi exista cateva capcane, achizitionarea unui teren este, in general, mai simpla decat achizitionarea unei proprietati. De asemenea, poate fi la fel de profitabil. Daca sunteti la prima cumparare de teren, procesul de cumparare a terenului potrivit poate fi o sarcina descurajanta. Iata cateva sfaturi de top cu privire la ce trebuie sa luati in considerare atunci cand cautati un teren.
1. Clarificati-va de ce cumparati terenul
Poate ca vedeti terenul ca pe o investitie mai buna decat actiunile, cotele sau alte active. Poate doriti un loc in care sa va construiti propria casa sau poate doriti sa deveniti un mic fermier. Cu siguranta trebuie sa aveti un plan pe termen lung pentru parcela de pamant, deoarece acesta va determina ce si unde sa cumparati, noteaza site-ul Firmecadastru.net.
2. Familiarizati-va cu diferitele tipuri de terenuri de pe piata
Terenul cu iarba verde, care nu a fost niciodata dezvoltat, are un caracter diferit fata de terenul cu pamant industrial, pe care s-a mai construit inainte. Sunt piete diferite si, in anumite privinte, sunt supuse unor cerinte de planificare diferite.
3. Petreceti timp cercetand piata
In prezent exista o mare variatie a valorilor terenurilor, in functie de locatie si calitate. Trebuie sa dezvoltati un simt pentru piata si pentru motivele care sa va faca sa platiti pentru pamantul dumneavoastra.
4. Informati-va
De obicei, exista o multime de terenuri care se vand in acelasi timp, desi nu toate sunt oferite public. Pentru a incepe cautarea, vizitati site-uri web profesionale. Exista si agenti imobiliari specializati in toata tara.
Licitatiile de terenuri sunt o alta optiune, daca sunteti pregatit sa va miscati repede. Dar ar trebui sa fiti atent si la alte potentiale surse de teren, ca de exemplu proprietarii de case dornici sa vanda un petec de teren de la marginea pamantului lor.
5. Concentrati-va pe zonele cu potential de crestere
Mantra „locatie, locatie, locatie” se aplica atat terenurilor cat si proprietatilor. Axati-va pe zonele prin care sa puteti beneficia de o infrastructura imbunatatita, cum ar fi cele in care exista legaturi de transport.
Tineti minte ca pretul este foarte afectat de locatie. Daca nu sunteti familiarizat cu zona in care cautati teren, petreceti timp sa o cunoasteti pentru a vedea daca intr-adevar indeplineste criteriile dumneavoastra.
6. Aflati daca veti avea nevoie de autorizatie de constructie pentru orice cladire de pe teren
Unele terenuri sunt vandute cu autorizatia de constructie deja acordata, desi, de multe ori, este doar „conturul” unei autorizatii de constructie – va trebui sa clarificati detaliile finale cu autoritatile de amenajarea teritoriului. Puteti cere asistenta si de la firme de cadastru pentru a obtine mai multe informatii utile.
Aveti grija la acordurile restrictive sau la alte restrictii legale privind libertatea de manevra. Pe scurt, problemele legate de autorizatii sunt atat de strans legate de decizia dumneavoastra de a cumpara terenul, incat este obligatoriu sa aveti alaturi un avocat cu expertiza in acest domeniu.
7. Asigurati-va ca ati verificat terenul in mod corespunzator
Este posibil ca un camp gol sa nu para ca are nevoie o examinare facuta de un inspector expert. Dar exista potentiale obstacole ascunse in achizitiile de terenuri, de la granite si drepturi de libera trecere la riscuri de inundatii si fire electrice suspendate. Este intotdeauna cel mai bine sa alegeti partea cea mai sigura si sa solicitati sfaturi profesionale.
No Comments