Evaluarea autorizata a unui bun imobil

Pentru casa

Problema principala in a evalua bunurile imobile e dificultatea de a gasi informatii credibile. Penuria de resurse financiare a ultimului an a alterat piata precum şi comportamentul actorilor in domeniul imobiliar. Piata a devenit a cumparatorilor, la randul lor acestia sunt cu mult mai putini. Actualele tendinte sunt determinate de tranzactiile putine, care sunt generate de proprietarii ce sunt siliti, din diverse motive, sa vanda.

In aceste conditii, cu toate ca, in mod intuitiv si natural, in ochii publicului, metoda potrivita pentru a evalua un apartament e aceea care are la baza datele din piata. E necesara o confirmare a valorii stabilite, utilizand şi alte abordari folosite in evaluarea unor proprietati imobiliare.

Evaluarea instabila

Pentru eliminarea oricaror dubii privind o valoare de piata a bunului imobiliar se recomanda o evaluare autorizata. Un departament specializat in evaluari lucreaza cu mai multe metode la determinarea valorii imobilului / apartamentului. In general, criteriile de evaluare apreciaza localizarea, costurile de constructie, anul constructiei, media preturilor care sunt expuse de catre proprietari ori capitalizarea veniturilor ce s-ar putea obtine prin inchirierea proprietatii.

In conditiile existentei unei multitudini de factori ce contribuie la efectuarea unei juste evaluari, e foarte probabil ca doua proprietati relativ identice sa fie oferite la preturi diferite. Fluctuatia pietei actuale este data de decalajul existent intre expectatiile proprietarilor şi puterea de cumparare a cumparatorilor. Dintre proprietarii de imobile, multi nu vor accepta aceasta realitate imobiliara pe care o vedem. Ca atare, pe segmentul rezidential, multe imobile sunt oferite astazi la vanzare cu niste preturi cu circa 20% mai ridicate decat cele ale tranzactionarii.

Ca urmare, o evaluare autorizata alunga orice fel de suspiciune cu privire la valoarea de piata a proprietatii. Intr-o zona situata central sau ultracentral a Capitalei, pretul realist, tranzactionabil acum pe piata, ar fi de circa 1.500 de euro pe metrul patrat construit. O evaluare imobiliara e un proces care se bazeaza pe niste calcule şi formule foarte riguroase, iar rezultatul sau, adica acel raport de evaluare, e luat ca referinta de catre bancile comerciale.
Altfel spus, intr-o piata libera e greu de stabilit o grila de evaluare, in functie de care se tranzactioneaza la rigoare. Oricare proprietate are o valoare pe care cumparatorul e in stare sa o achite intr-un moment dat.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru casa
Cele mai comune defectiuni ale aparatelor casnice

Frigidere Daca aveti un frigider cu un distribuitor de gheata sau de apa, probabil va place sa va primiti apa proaspata, rece si gheata la cerere – dar probabil nu sunteti atat de incantati sa aflati ca distribuitorul dvs. de apa si gheata are cele mai multe sanse sa se …

Pentru casa
6 motive bune pentru a apela la un electrician

Deoarece multi dintre noi avem o cunoastere incredibil de limitata a unei instalatii electrice si a modului in care functioneaza electricitatea, este posibil sa nu intelegem si sa nu apreciem pe deplin cand si de ce este important sa solicitam serviciile unui electrician pentru a efectua reparatii electrice, si pentru …

Pentru casa
Cum alegem aparatul de aer conditionat

Vara deosebit de torida de anul trecut a facut ca discutiile despre efectele negative ale aparatelor de aer conditionat sa nu mai fie la fel de relevante ca in trecut. Din cauza caniculei prelungite, care nu facea doar imposibila deplasarea pe afara in timpul pranzului, aerul din incaperi devenea aproape …