Evaluarea autorizata a unui bun imobil

Pentru casa

Problema principala in a evalua bunurile imobile e dificultatea de a gasi informatii credibile. Penuria de resurse financiare a ultimului an a alterat piata precum şi comportamentul actorilor in domeniul imobiliar. Piata a devenit a cumparatorilor, la randul lor acestia sunt cu mult mai putini. Actualele tendinte sunt determinate de tranzactiile putine, care sunt generate de proprietarii ce sunt siliti, din diverse motive, sa vanda.

In aceste conditii, cu toate ca, in mod intuitiv si natural, in ochii publicului, metoda potrivita pentru a evalua un apartament e aceea care are la baza datele din piata. E necesara o confirmare a valorii stabilite, utilizand şi alte abordari folosite in evaluarea unor proprietati imobiliare.

Evaluarea instabila

Pentru eliminarea oricaror dubii privind o valoare de piata a bunului imobiliar se recomanda o evaluare autorizata. Un departament specializat in evaluari lucreaza cu mai multe metode la determinarea valorii imobilului / apartamentului. In general, criteriile de evaluare apreciaza localizarea, costurile de constructie, anul constructiei, media preturilor care sunt expuse de catre proprietari ori capitalizarea veniturilor ce s-ar putea obtine prin inchirierea proprietatii.

In conditiile existentei unei multitudini de factori ce contribuie la efectuarea unei juste evaluari, e foarte probabil ca doua proprietati relativ identice sa fie oferite la preturi diferite. Fluctuatia pietei actuale este data de decalajul existent intre expectatiile proprietarilor şi puterea de cumparare a cumparatorilor. Dintre proprietarii de imobile, multi nu vor accepta aceasta realitate imobiliara pe care o vedem. Ca atare, pe segmentul rezidential, multe imobile sunt oferite astazi la vanzare cu niste preturi cu circa 20% mai ridicate decat cele ale tranzactionarii.

Ca urmare, o evaluare autorizata alunga orice fel de suspiciune cu privire la valoarea de piata a proprietatii. Intr-o zona situata central sau ultracentral a Capitalei, pretul realist, tranzactionabil acum pe piata, ar fi de circa 1.500 de euro pe metrul patrat construit. O evaluare imobiliara e un proces care se bazeaza pe niste calcule şi formule foarte riguroase, iar rezultatul sau, adica acel raport de evaluare, e luat ca referinta de catre bancile comerciale.
Altfel spus, intr-o piata libera e greu de stabilit o grila de evaluare, in functie de care se tranzactioneaza la rigoare. Oricare proprietate are o valoare pe care cumparatorul e in stare sa o achite intr-un moment dat.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru casa
Ce este un motocultor si la ce foloseste?

Un motocultor este o masina agricola mica si puternica, proiectata pentru lucrarile de prelucrare a solului in gradini sau mici suprafete agricole. Acesta este echipat cu un motor intern, de obicei cu benzina sau motorina, si un ansamblu de unelte sau accesorii care permit lucrul eficient cu solul. Motocultorul poate …

Pentru casa
Informatii utile despre centrala termica

In ce situatii trebuie facuta mentenanta In cele mai multe cazuri, este indicat sa faci mentenanta centralei termice inaintea sezonului rece, asa incat aceasta sa functioneze corespunzator pe timpul iernii. Cu toate acestea, atunci cand observi ca centrala nu mai este performanta, poti face interventia si pe durata iernii. Trebuie …

Pentru casa
Cum se recunoaste un electrician autorizat ANRE?

In cazul in care in trecut ai lucrat cu electricieni neautorizati, stii deja la ce riscuri te supui. Lucrarile sunt facute prost si in graba, iar orice reparatie produce si mai multe daune. Acestea fiind spuse, data viitoare cand alegi un electrician, ar trebui sa optezi pentru unul autorizat ANRE, …